24.2.2014

Takautuvasti

Viime marraskuussa meillä oli intensiivijakso arduinosta. Jakson päätteksi saimme kuulla, että kurssityönä tulisi toteuttaa arduinolla toimiva projekti. Metallikurssin polkupyörä tuli lähes heti yhdistettyä projektiin.

Aikomuksenamme olisi saada polkupyörään valot. Aluksi meillä oli hienoja ja lennokkaita ideoita, joista projektimme lopulta sitten muotoutui. Kaikkia ideoita emme pysty tässä projektissa toteuttamaan.

Polkupyöräämme olemme tekemässä etutarakkaa, johon valojen on tarkoitus sijoittua. Valot toimisivat arduinon koodilla. Eli.

Polkupyöräämme tulee muutama valovastus, jotka "haistelevat" onko pimeää. Jos on pimeää, niin arduino alkaa lukea kiihtyvyysanturia, joka ilmaisee, että onko pyörä liikkeessä vai seisooko se paikallaan. Jos pyörä ei liiku, niin valot eivät syty, mutta jos pyörä liikkuu, niin arduino sytyttää valot päälle.

Jotta projekti sisältäisi myös jotain liikkuvaa mekaniikkaa, niin valoja pystyy säätämään askelmoottoreilla ylös-alas-suunnassa.

Joulun aikaan laitoimme tilaukseen osaset;
1 kpl Arduino pro mini 5V 328
1 kpl kiihtyvyysanturi x-y-z-suunnassa
2 kpl askelmoottoreita
x kpl valovastuksia

Vielä on ostamatta ledit, vastukset, palautuva vipukytkin ja jonkinlainen virtalähde. Nämä ajattelimme ostaa tuosta vierestä kouluelektroniikasta, joten niillä ei ole vielä niin kiire.

Tilatut osat ovat saapuneet ja olemme nyt yrittäneet koota koodia kasaan. Edellisestä kerrasta (marraskuussa) on jo sen verran aikaa, että koodien rakentaminen on taas vaihteeksi hakusessa. Pikku hiljaa asiat alkavat palautua päähän ja jotain saamme aikaiseksi. Hitaasti ja epävarmasti.

Tällä hetkellä koodimme takkuaa askelmoottorien kanssa. Tarkoituksena on siis saada kaksi askelmoottoria kääntymään yhtä aikaisesti, mutta eri suuntiin. Moottoreita pitäisi päästä säätämään yhdellä palautuvalla vipukytkimellä. Eriaikaisesti saamme moottorit kääntymään ja eri suuntiin (vielä ilman tätä vipukytkintä).

- V & M

Projektin esittely

Kaksi käsityön aineenopettajaksi opiskelevaa tyttöä tekevät polkupyörään valot, jotka toimivat arduinon käskyillä. Polkupyörää tuunataan vanhasta uudeksi saman aikaisesti toisella kurssilla. Polkupyörän valot kuuluvat mekatroniikkakurssiin ja polkupyörä metallikurssiin.

Tästä ajatus sitten lähti:
"Tahottais tehdä polkupyörään valot, jotka toimisivat jollain hämäräkytkimellä, mutta jotka ei kuitenkaan palaisi yksistään. Kytkin voisi olla kytkettynä jotenkin polkimiin tai renkaisiin niin, että kun poljin/rengas pyörähtää ja on pimeää, niin sitten vasta valot menisivät päälle. Valot ja arduino ym voisivat saada virtaa polkemisesta tai dynaamon kautta."

Tässä blogissa emme niinkään esittele polkupyörän työstön etenemistä vaan keskitymme arduinoon. 


"Arduino on avoimeen laitteistoon perustuva mikrokontrolleri-elektroniikka-alusta ja ohjelmointiympäristö."

- V & M